mr.hyatto…….

Icon

the unfinished story…

pemimpin bani tamim..


siapakah dia..

olde worlde maps by digitalia.

Pemuda Bani Tamim

Banyak hadis menerangkan siapa Pemuda Bani Tamim ini. Kerana itulah dia menjadi sebuah nama yang popular kepada mereka yang mengkaji perihal kronologi kiamat.

Antara tanda fizikalnya ialah-

-Sederhana tubuhnya
– Janggut nipis
– Tidak tinggi tidak rendah
– Sawo matang
– Bergigi sulah
– Dan lain-lain

Dia juga di gelar al-mansur dan yang paling terkenal ialah Syuib bin Salleh.

Setelah kita kaji dua watak sebelum ini iaitu Pemuda Bani Hasyim di Malaysia, aris al-Haasth di Indonesia, maka Pemuda Bani Tamim di mana?

Dalam versi hadis, negara belakang sungai dan timur jauh sudah di duduki, hanya tinggal Khurasan. Dalam versi notradamus pula, great intermixed nation dan eastern latin sudah di duduki. Tinggal kini, arabic intermixed via north africa.

Baiklah kita kaji perihal lokasi dahulu.

Versi hadis mengatakan Khurasan adalah tempat munculnya pemuda ini. Dimanakah khurasan.
Jika di amati, Khurasan ada di Iraq(kalau tidak silap), akan tetapi, nabi mengisyaratkan
Khurasan yang lebih timur tetapi menunjukkan tongkatnya ke arah selatan (kalau tidak salah ada hadis ini tetapi tidak tahu sahihnya)

Berbalik pada versi Notradomus pula, kita sudah dapat mengagak apa yang ingin dinyatakan itu.
Arabic via north africa. Negara arab apakah yang paling hampir dengan Afrika? Sudah tentu jika kita lihat dalam peta dunia, kita akan dapat lihat EGYPT/MESIR.

Maka, disini kita boleh kaitkan bahawa Pemuda Bani Tamim munculnya di timur.

Tetapi serasikah dengan hadis mengenai fizikal dan kemunculan Pemuda Bani Tamim?
sabda nabi ada mengatakan bahawa pemuda ini adalah keturnan arab yang sudah bercampur dengan bangsa lain. kulitnya sawo matang dan tubuhnya sederhana.

Jika di lihat kembali, asal keturunan pemuda ini adalah orang arab yang datang berdakwah ke luar. Tetapi di manakah lokasi paling tepat untuk menyatakan bangsa yang berkulit sawo matang dan bertubuh kecil serta menerima islam sehingga menjadi ‘ajam’.

Jawapannya hanya tanah melayu. Masalahnya kini, Malaysia atau Indonesia. Sehingga kini, saya tidak mampu menjawab, akan tetapi lahirnya pemuda ini bukan untuk menunjukkan negara mana lahirnya dia dan seterusnya menjadi daulah islamiyah kedua. Lahirnya pemuda ini adalah ‘represent’ melayu, bukannya negara. Mungkin lebih tepat lagi, tanah melayu.

Kerana itulah pemuda ini akan berjumpa dengan Haris al-Harasth dan ‘united’ di bawah satu panji iaitU, panji hitam.

Sebelum saya menulis, saya sudah menkaji dan membawa buku dan artikel mengenai pemuda ini dan kes pemuda ini lah yang menjadi pemangkin pencarian saya sehingga ke tahap ini.

Baiklah berikut artikel mengenai Pemuda Bani Tamim. Untuk informasi tambahan.

Silat Cekak @ Bagan Lalang by irwandy.

1. Namanya ialah Syuaib bin Saleh

Sabda Nabi SAW,
“Pembawa bendera al-Mahdi adalah seorang laki-laki daripada suku Tamim yang datang dari Timur.”

Ammar bin Yasir RA berkata,
“Pembawa Panji-panji Al-Mahdi adalah Syuaib bin Saleh.”

Iaitu bukan nama sebenarnya tetapi merujuk kepada Bani bangsanya (Bani kecil dari suatu bangsa), merupakan seorang yang baik dan keluarganya juga adalah orang-orang yang berakhlak baik.

Persoalannya, kenapa nama Putra Bani Tamim itu bukannya Syuaib bin Saleh seperti yang dinyatakan oleh hadis Nabi SAW? Bukankah Syuaib bin Saleh itu adalah nama sebenarnya Putera Bani Tamim itu? Atau apakah hadis Nabi SAW itu palsu atau jika benar kenapa namanya tidak benar-benar Syuaib bin Saleh?

Sesungguhnya hadis itu adalah benar, bukan hadis palsu. Mustahil Nabi SAW berdusta, kerana setiap hadis dari Nabi SAW adalah datang dari Allah. Bagaimana Nabi SAW dapat berdusta? Nabi SAW adalah sodiqul masduq (seorang yang benar lagi dibenarkan). Dari segi bahasa Arab, kalimah Syu’bun berarti Bani bangsa atau puak dari suatu bangsa. Sedangkan kalimah Syu’aibun bererti suatu Bani kecil dari sebuah kabilah. Lagipula, Nabi SAW tidak pernah menyatakan bahAwa PutEra Bani Tamim itu benar-benar bernama Syuaib bin Saleh.

Kalimah Bin itu pula berasal dari Ibnun, ertinya anak lelaki. Atau lebih tepat lagi, seorang lelaki. Maknanya peribadi Syuaib itu adalah:

 • Seorang lelaki (benar-benar seorang lelaki, bukan perempuan).
 • Yang memiliki sifat-sifat seorang lelaki (berjanggut, bermisai, berjambang dan berserban).
 • Seorang yang berwatak lelaki (berani, gigih, sabar, pejuang, berpikiran luas, senantiasa berhubungan dengan masyarakat dan jauh langkahnya).
 • Merupakan lelaki Allah (Rijalullah) yakni beliau adalah seorang yang bertaraf wali, ulama sejati, ulama mujahid dan mujtahid.

Jika diperhatikan benar-benar, penggunaan kalimah Bin itu merupakan suatu sebutan yang agak janggal dalam bahasa Arab. Agak jarang orang Arab disebut dengan Bin, yakni disambung namanya dengan sebutan Bin. Cuma orang Islam di Nusantara saja yang lazim berbuat demikian.

Kalimah Saleh pula bermaksud orang yang baik. Baik di sini bermaksud seperti berikut:

 • Baik namanya, iaitu bukan nama yang bercampur-campur dengan istilah dari bahasa Sansekerta, nama setempat atau dari bangsa yang bukan Islam.
 • Baik keperibadiannya iaitu dikenal sebagai seorang yang tetap teguh dengan pendiriannya.
 • Baik akidahnya iaitu seorang yang benar-benar mengikuti akidah Islam yang sejati.
 • Baik keturunannya iaitu keturunannya diketahui dari yang baik-baik, tidak tercemar dengan akhlak-akhlak yang rendah.
 • Baik agamanya, iaitu beliau dan keturunan sebelah atasnya adalah dari kalangan ahli-ahli agama atau orang yang cinta agama.
 • Beliau memang seorang yang saleh. Saleh di sini ialah baik dan banyak amalan agamanya. Amalan agama itu sudah melekat dengan dirinya sejak dari kecil.
 • Baik pemikirannya iaitu seorang yang mempunyai ideA yang baik untuk mengubah masyarakatnya untuk menghayati ajaran Islam sejati ketika mereka sedang hanyut bergelumang dengan arus jahiliyah.
 • Baik akhlaknya. Merupakan seorang yang terpuji akhlaknya di kalangan hamba Allah pada masa itu

Jika hadis-hadis berkenaan benar, kenapa namanya disebutkan sebagai Syuaib bin Saleh? Kenapa tidak disebutkan nama sebenarnya? Jawapannya:

 • Untuk mengelirukan musuh-musuh Islam. Dengan ini, beliau selamat dari diburu, dibunuh, dihalangi atau di’apa-apa’kan oleh musuh-musuh Islam yang memang mencuba menghalangi kebangkitan Islam kedua ini dengan segala daya upaya mereka.
 • Supaya umat Islam berusaha mencari identiti sebenarnya Syuaib bin Saleh itu. Di sini, umat Islam yang percaya dengan hadis-hadis berkenaan akan berusaha mencari siapakah peribadi yang dikatakan sebagai Putra Bani Tamim itu. Setelah bertemu, mereka akan membaiatnya sebagai ketua mereka. Orang yang berusaha, akan diberikan pahala.
 • Untuk menguji keimanan umat Islam terhadap hadis-hadis Nabi SAW yang berkaitan dengan Putera Bani Tamim itu. Ada yang percaya dan ada yang tidak mudah percaya, apalagi saat itu memang orang banyak sudah tidak percaya lagi dengan hadis-hadis mengenai Putra Bani Tamim.
 • Supaya yang empunya diri itu tidak mengetahui (pada peringkat awalnya) siapa sebenarnya Putera Bani Tamim itu sendiri. Beliau tidak menyedari bahwa beliaulah orang yang dimaksudkan oleh hadis-hadis berkenaan sebagai Syuaib bin Saleh. Beliau hanya menyedari tentang peribadi dirinya setelah jauh dan lama berjuang.
 • Untuk menipu pihak musuh Islam. Kerana tidak ada uraian lebih lanjut dari para ulama terhadap kepribadian Putra Bani Tamim ini, pihak musuh menyangka bahwa namanya menang benar-benar Syuaib bin Saleh seperti yang tersebut di dalam hadis. Kerana itu, mereka sedaya upaya mencari nama berkenaan, bukan peribadi berkenaan.

2. Dia berketurunan Bani Tamim atau Bani Tamim

Iaitu suatu Bani Arab Quraisy, dari keturunan Sayidina Ali, yang hari ini kebanyakan tinggal di Palestine dan Jordan. Tetapi dia lahir bukan di kedua tempat itu. Bani Tamim itu bukanlah merupakan suatu golongan atau kaum yang besar. Golongan ini hanyalah satu Bani yang kecil dan tidak ramai.

Perlu disebutkan di sini, Bani Tamim yang ini adalah sebagian dari Ahlul Bait kerana Sayidina Ali adalah salah seorang anggota Ahlul Bait. Ahlul Bait adalah keluarga Rasulullah SAW. Para ulama berbeza pendapat mengenai takrif Ahlul Bait itu sendiri.

Bani Tamim itu tidak lagi mendiami Hijaz kerana telah dihalau keluar oleh pemerintahan Bani Saud yang kini memerintah di Arab Saudi. Banyak pula yang dibunuh. Tidak kurang yang disiksa dan dihalau keluar dari tanah tumpah darah mereka, iaitu Hijaz. Banyak pula yang terpaksa lari menyelamatkan diri kerana diburu oleh agen-agen kerajaan Saudi. Ada yang lari ke selatan India dan banyak pula yang menetap di Nusantara, tapak awal berdirinya daulah kedua nanti.

Ada ulama yang menyatakan:

 • Semua keturunan Abdul Muttalib adalah Ahlul Bait.
 • Semua keturunan Nabi Muhammad SAW adalah Ahlul Bait, termasuk isteri-isteri Nabi SAW dan menantu-menantunya.
 • Semua keturunan Abdul Muttalib yang Islam adalah Ahlul Bait.
 • Semua keturunan Sayidina Ali dengan Fatimah al-Batul adalah Ahlul Bait. Pendapat ini terutama disokong oleh mazhab Syiah.
 • Semua keturunan Abdul Manaf adalah Ahlul Bait.

Di kalangan bangsa Arab, memang ada satu kabilah yang bernama Tamim. Kabilah Tamim ini memang suatu kabilah dari bangsa Quraisy yang mendiami kawasan sekitar kota Makkah. Sahabat yang berasal dari kabilah Tamim di antaranya ialah sahabat setia baginda SAW, Sayidina Abu Bakar as-Siddiq. Namun, kabilah Tamim ini bukanlah Bani Tamim, malah antara kedua-duanya memang tidak ada hubung kait.

Yang pertama disebut kabilah Tamim dan yang satu lagi Bani Tamim atau Bani Tamim. Kedua-duanya berbeza. Kabilah Tamim bertebaran di hampir seluruh Tanah Arab.

 
p/s marilah kita sama2 renungkan..
Advertisements

Filed under: panji hitam dari timur

13 Responses

 1. imran says:

  1.saya ingin bertanya kepada tuan..soalan nya,..Allah jadikan langit dan bumi dengan hukum yang satu,turun adam dan hawa membawa hukum yang satu juga,kita bawa hukum tersebut setiap hari dalam kekeluargaan, dalam persahabatan,dalam masyarakat,.. apakah nama hukum tersebut. saya menunggu jawapan dari pihak tuan..

  2.Panji-panji hitam apakah maksudnya yang sebenar..bila kita nampak je panji2 hitam terus nak ikut..terangkan maksud panji2 hitam tersebut.. kepada saya tuan yang arif..saya budak baru belajar..

  salam//.

 2. zaman says:

  siapakah pemuda bani tamim orang melayu
  mat jenin pun melayu gak

  • mujahideen jihad al sunnah says:

   pelik adake malaysia bani tamim…lucu, siapakah mujahideen yg mahir bertempur pd zaman ini? afghan kan??

 3. syuaib says:

  xyala cari.rahsia klu di bongkar da bkn rahsia

 4. Kamarul says:

  sala, semestinya mereka adalah berasal dari keturunan Rasulullah juga….tak pasti kerana dulu pedagang2 Arab datang bukan hanya menyebarkan Islam malah mereka ada juga yang berkahwin dengan masyarakat Melayu dulu, kemungkinan besar keturunan dari mereka itulah yang dimaksudkan oleh Rasulullah Bani Ta Mim yang akan menolong Imam Mahdi memperjuangkan Islam nanti.

  Dan aku sudahpun berjanji pada Allah dan diriku ini, sekiranya mereka menzahirkan diri nanti, aku adalah antara golongan Melayu yang pertama akan membantu mereka, InsyaAllah….Itupun jika aku masih hidup selepas tahun 2012…

 5. joi says:

  semoga kelak anak2 ku tak seperti kzlian dan bapa2 kalian..yg hanya sibuk,,saling menggunjing sesama muslim…..semoga anak2 ku di berkati alloh swt..dan di beeri pemikiran yg luar,,birpikir bagaimana umat muslim bersatu,,,bukan bagaimana aku bisa di cap benar,,,,,dan aku berdoa semoga hati kalian di buka /////amin ya alloh

 6. man says:

  Buat saudara ku sekelian bina lah satu masyarakat yang saling bantu membantu antara satu sama lain.. pastikan saudara mu sendiri melakukan kebaikan..tegurlah mereka,jika tak mampu.. tegur lah didalam hati selemah-lemah iman.. Jika anda makan dirumah pastikan jiran mu makan atau tidak..Jangan nanti ditanya diakhir zaman..apa yang telah kau lakukan adakah kau tolong menolong antara satu sama lain.. Jangan Kau lupa tugas dan tanggungjawab pada setiap diri..lakukan dengan seikhlas hati mu..

 7. abdullah says:

  telah dekat terbitnya matahari dari barat. penjelasanya klik http://www.akhirzam.mobie.in

 8. Kimi says:

  Salam. Carilah siapa Putera Bani Tamim di blog saya Lautan Biru.

 9. Irwan Hakimi says:

  Salam. Carilah siapa Pemuda Bani Tamim di blogku Lautan Biru: http://lautan-biru.blogspot.com/

  • henk says:

   Banyak kali ulama su’ & ulama jahil soal Ahlul Bait.
   Siapa yang ikut rmubahalah bersama Nabi Muhammad Rasulullah SAW. Itulah keluarga Ahlul Bait Nabi Muhammad SAW.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: