mr.hyatto…….

Icon

the unfinished story…

botak chin…episod 2


Seperti yang gua janjikan, ini adalah sambungan kepada kisah penjenayah paling bahaya kat Malaysia pada era 70 an Botak Chin…Sesiapa yang belum baca episod 1..

 Setelah Botak Chin menyertai kumpulan kongsi gelap 360, dia mula terlibat dengan jenayah kecil-kecilan contohnya seperti mencuri. Maklum sajalah dia belum ada pengalaman, jadi dia hanya sekadar menjadi pengikut saja untuk menimba pengalaman dalam bidang jenayah nie..

Kira-kira beberapa tahun dia terlibat dengan geng 360 nie, dengan tidak di duga olehnya…ibu yang disayanginya pergi meninggal kan dirinya buat selama-selamanya, iaitu meninggal dunia… Setelah kematian ibunya, Botak Chin telah jarang pulang ke rumahnya dan dia lebih suka tidur di rumah kawan-kawan geng kongsi gelapnya dan perkara ini telah lebih memperbanyakkan pengalaman dan pengetahuanya dalam bidang jenayah nie..ini telah menjadikan beliau lebih agresif..

Akibat  terlalu sering berdamping dengan kawan-kawannya dia mula berasa kagum akan kehebatan kawannya sebagai gangster, lebih menambahkan rasa kagum dan anehnya apabila dia melihat pistol yang tersisip di pinggang kawannya, dia berasa seperti manusia yang paling berkuasa, walaupun pada masa tue dia belum ada pistol…

Dia telah menjadi perancang pada rompakan pertama dalam sejarah jenayah besarnya dengan menghasut tiga kawan karibnya, yang mana dua memiliki pistol pada 19 April 1969… Selepas kejayaan dari rompakan itu, Botak Chin telah memiliki pistol pertamanya iaitu jenis .22 Revolver.

Akibat gila kuasa akhirnya Botak Chin telah menubuhkan sebuah geng sendiri dan pada tahun itu Botak Chin dan gengnya telah berjaya melakukan 8 siri rompakan…Walau bagaimanapun, kegiatan jenayahnya ini berjaya dipatahkan dan geng yang ditubuhkan olehnya ditumpaskan  oleh pihak polis. Dia dipenjara selama tujuh tahun, dan sepanjang berada di penjara dia berusaha untuk menjadi seorang manusia…dan selepas tempoh hukumannya berakhir dia pun dibebaskan dari penjara pada tahun 1974.

Selepas dia dibebaskan, dia mencuba untuk menjadi seperti insan biasa, dia mula menceburi bidang perniagaan iaitu menjual sayur-sayuran…tetapi mungkin kerana tidak mempunyai rasa puas dan terlalu ingin cepat menjadi kaya, Botak Chin mula aktif kembali kepada aktiviti jenayah nie…

Botak Chin pun mulalah menubuhkan geng barunya dengan mengambil  anggota baru yang terdiri dari penjenayah yang kejam  dan boleh dikatakan otai jugalah dalam bidang jenayah nie.(Penjenayah pun ada ranking juga..) Antaranya ialah Ng Cheng Wong (Ah Wong), Beh Kok Chin (Pangkor Chai) dan Teh Bok Lay (She Chai).

Setelah mengatur strategi  bersama ahli kumpulannya, dia berasa masih ada lagi  kekurangan. Dia memang sedar akan kehebatan dan keberanian dirinya dan juga anak buahnya, sekadar nak patahkan tangan dan leher orang, tutup mata memanglah tak boleh buat apa-apa…tapi kalau buka mata memang senang-senang jer dia nak patahkan leher orang lain…Dia menyedari tak ada gunanya juga jika berani tahap singa dan handal bergaduh, tanpa senjata api…siapalah diri jika berhadapan dengan anggota polis yang lengkap bersenjata…

Lalu dia pun membeli 3 pucuk pistol di Thailand dengan bantuan rakan  jenayahnya di sana…Setelah menunggu hampir seminggu jugaklah untuk pistol Siam tue sampai ditangannya, akhirnya pistol yang ingin digunakannya untuk melakukan jenayah berada ditangannya. Dia tidak mahu lagi membuang masa, lalu dia memulakan siri rompakan yang pertamanya selepas dia dibebaskan dari penjara. Pada 2 Jun tahun 1975 sasaran rompakannya adalah sebuah pusat perjudian haram di Sentul dan dia telah berjaya mengkebas sebanyak RM5800!!…dan duit hasil rompakan itu tidak lagi digunakan untuk dia dan kumpulannya berenjoy dan bergumbira, sebaliknya dia menggunakan duit tersebut untuk membeli 8 lagi senjata api dan 100 butir peluru untuk mempersiapkan diri dan kumpulannya menjadi satu kumpulan kongsi gelap yang berkuasa di Malaya..Kini dia dan kumpulannya mempunyai 11 senjata api dan 100 butir peluru semuanya!!!

Botak Chin menjadikan sebuah kawasan lombong tinggal di Kepong sebagai lapang sasar. Botak Chin dan kumpulannya berlatih menembak di situ, anjing-anjing liar yang berkeliaran di kawasan itu menjadi sasaran mangsa tembakan untuk dia mempertajamkan skill dan teknik menembaknya…Botak Chin juga semakin hari semakin handal menembak, dia juga tidak berasa segan dan malu mempamerkan pistolnya dengan mensisipkan pistol dipinggangnya di Pasar Sentul…Orang ramai yang melihat Botak Chin dan pistolnya tidak berani melaporkan kepada polis kerana mereka semua khuatir akan dibunuh oleh Botak Chin dan konco-konconya…Dia merasa dirinya semakin berkuasa dan hebat kerana tiada siapa berani menentangnya…

 Bersambung… 

p/s  kita sambung lagi…

Advertisements

Filed under: sejarah

One Response

  1. menarik. sambung lg long.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: