mr.hyatto…….

Icon

the unfinished story…

DVD mesti tonton pada hari minggu..


1) shijuku incident

(san suk si gin)


filem ini adalah arahan jackie chan dan di lakonkan oleh beliau sendiri bersama daniel wu , naoto takenaka , masaya kato.  cerita ini mengisahkan bagaimana etnik cina yang telah  berhijrah ke  negara jepun bagi memperbaiki kehidupan mereka di bandar shinjuku. aku tidak pasti sama ada cerita ini ‘based on true story’ atau tak. tapi apa yang best dengan cerita ini buat pertama kalinya jackie chan tidak mengunakan skill kung-fu nya.  malah cerita ini menunjukkan semangat setiakawan yang tinggi bagi  menentang kekejaman yakuza keatas mereka. dengan  semangat melawan mereka, akhirnya mereka di beri kepercayaan untuk menjaga kawasan mereka sendiri..

filem ini juga ada menunjukkan bagaimana mereka cuba mendominasi ekonomi di bandar tersebut walaupon terpaksa melanggar undang2. unsur2 percintaan, dendam, setiakawan & pengkhianatan  dalam cerita ini menjadikan filem ini penuh dengan emosi. bagi penggemar filem ala2 mafia ini adalah filem yang sesuai untuk anda..

p/s filem ni aku tengok 5-6 kali pon tak bosan beb.. 😉

2) turning point

(laughing gor)

filem ini mengisahkan laughing(michael tse) sebagai seorang ahli kongsi gelap yang di ketuai oleh yie lakonan (anthony wong). yie telah menganggap laughing seperti adik kandung sendiri, tapi oleh kerana yie banyak menjalankan aktiviti haram dia telah mengarahkan laughing untuk sertai polis bagi memberi maklumat2 dalaman kepadanya..senang cerita, nak coverline la nih..

tapi lain yang dirancang lain yang jadi..selepas laughing sertai polis, dia diarahkan oleh pula inspektor xien (yuen biao) untuk menjadi undercover polis sebagai ahli kongsi gelap..haha pening nih dah jadi double undercover plak..ini telah mengakibatkan laughing hilang arah kerana nyawanya menjadi percaturan dalam game giler ni..dalam masa yang sama dia telah menjadi buruan kedua-dua pihak..yang lebih mengeruhkan keadaan dalam unit polis hanya inspektor xien sahaja tahu yang laughing adalah polis..


 dalam filem ini  kita boleh lihat konflik antara polis dan kongsi gelap..memandangkan ramai anggota-anggota polis yang telah di kongsi gelap kan untuk membendung jenayah..dan masihkah laughing masih setia bersama dengan yie??..korang saksikanlah sendiri..


 

p/s dalam kehidupan gelap ini jangan percaya pada sesiapa pon..

 

Filed under: filem

2 Responses

  1. zain0L cC says:

    whoaaaa best2….aku nk carik arr bro…tp,kau ada tak dvd dia? pinjam je la..gahahaha….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: